SAINS SUKAN
Selamat datang ke forum Sains Sukan Malaysia. Semoga anda semua sihat selalu. Anda digalakkan mendaftar sebagai ahli untuk menyertai perbincangan dalam laman web ini. Sebarang kesulitan semasa menggunakan laman web ini bolehlah anda kemukakan kepada Admin laman web ini. Terima kasih. Admin
KANDUNGAN FORUM SAINS SUKAN MALAYSIA
KAUNTER FORUM SAINS SUKAN MALAYSIA
PENGETAHUAN SAINS SUKAN SPM
SAINS SUKAN STPM
SAINS SUKAN IPT
INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY
DIGITAL PHOTOGRAPHY
TOPIK UMUM
Latest topics
» REKA BENTUK KAJIAN
by saidolm Sun 09 Oct 2016, 6:42 am

» Panduan Kertas Cadangan
by saidolm Sun 13 Mar 2016, 8:44 am

» Mengapa anda minat menjadi ahli Forum Sains Sukan Malaysia?
by saidolm Sun 19 Apr 2015, 7:54 am

» Salam Perkenalan Buat Semua
by saidolm Mon 14 Apr 2014, 1:54 pm

» Unit Berstruktur
by saidolm Wed 12 Mar 2014, 12:02 pm

» Daya Tahan Kardiovaskular
by saidolm Thu 09 Jan 2014, 9:43 am

» Konsep Kecergasan
by saidolm Wed 08 Jan 2014, 11:35 am

» Watul the Fighter
by watul Wed 02 Oct 2013, 6:37 pm

» pemakanan sukan
by watul Wed 02 Oct 2013, 6:22 pm

» Penokok Diet
by saidolm Tue 24 Sep 2013, 9:37 pm

» Assalamualaikum
by alips90 Fri 10 May 2013, 11:15 pm

» Piramid Aktiviti Fizikal
by Lecktra_Rallesty Mon 11 Mar 2013, 2:14 am

» kriteria penamaan otot
by rizaldo Thu 22 Nov 2012, 6:42 am

» Salam semua
by Guan Wed 19 Sep 2012, 4:19 pm

» sawadikap
by shuhaila82 Sat 30 Jun 2012, 2:33 pm

» Hantu Ambulance
by saidolm Fri 01 Jun 2012, 8:27 am

» Favorite Singer
by saidolm Fri 01 Jun 2012, 8:25 am

» SALAM SEMUA
by jolenechan46 Sun 18 Mar 2012, 1:54 pm

» salam semua
by epolbutton Mon 05 Mar 2012, 7:50 pm

» Salam semua.. anak cucu tumpang lalu...
by saidolm Mon 13 Feb 2012, 1:37 pm

Log in

I forgot my password

Statistics
We have 6141 registered users
The newest registered user is faiz rashid

Our users have posted a total of 1958 messages in 527 subjects
Poll

Apa pendapat anda tentang kewujudan forum Sains Sukan Malaysia ini?

78% 78% [ 60 ]
8% 8% [ 6 ]
12% 12% [ 9 ]
3% 3% [ 2 ]

Total Votes : 77


Outdoor Sports

View previous topic View next topic Go down

Outdoor Sports

Post by tahan.tukul on Sat 09 Feb 2008, 7:41 pm

Kepada kawan-kawan yg meminati 'oudoor sports' kongsi-kongsilah pengetahuan dan pengalaman anda dalam sukan ini untuk kita tambahkan ilmu dalam sukan tahan lasak ini. Very Happy

tahan.tukul
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 34
Registration date : 2008-02-09

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by saidolm on Sat 09 Feb 2008, 8:50 pm

Ya...saya juga berminat dengan 'outdoor sports' ni...sukan ini sebenarnya banyak membantu dalam membina ketahanan mental individu terutamanya dalam membina keyakinan diri untuk meneruskan kehidupan kearah yang lebih berkeyakinan.

saidolm
Sains Sukan Administrator
Sains Sukan Administrator

Male
Number of posts : 483
Location : Pusat PraUniversiti SMK Putatan Sabah
Registration date : 2008-01-14

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by sporty on Sun 10 Feb 2008, 2:59 am

Berikut ialah link bagi satu contoh 'outdoor sports' yang terdapat di luar negara Malaysia:




http://borntoexplore.org/river/sports.htm



TQ

sporty
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 33
Registration date : 2008-01-17

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by saidolm on Thu 14 Feb 2008, 5:27 pm

Bgauslah 'outdoor sports' ni...

saidolm
Sains Sukan Administrator
Sains Sukan Administrator

Male
Number of posts : 483
Location : Pusat PraUniversiti SMK Putatan Sabah
Registration date : 2008-01-14

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by tahan.tukul on Sat 16 Feb 2008, 2:29 pm

Sukan ini juga boleh meningkatkan lagi ketahanan mental individu untuk lebih yakin terhadap diri sendiri.

tahan.tukul
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 34
Registration date : 2008-02-09

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by saidolm on Fri 24 Oct 2008, 1:40 am

Example of Outdoor Sports:

http://www.outdoor-sport-leisure.net/

_________________
A banana a day makes the doctor go away!

Problems browsing this forum? Well, read this:
http://sainssukan.forumotion.com/faq.htm

saidolm
Sains Sukan Administrator
Sains Sukan Administrator

Male
Number of posts : 483
Location : Pusat PraUniversiti SMK Putatan Sabah
Registration date : 2008-01-14

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by mitragyna_speciosa on Mon 10 Nov 2008, 3:45 am

Outdoor sports terkandung pelbagai jenis sukan untuk tujuan rekreasi cth: rafting, kayak, hiking, climbing, basikal lasak, orientering termasuklah aktiviti perkhemahan. Sebelum melakukan apa2 aktiviti, seharusnya kita perlu menguasai pelbagai ilmu dan kemahiran yang terkandung dalam setiap aktiviti yang hendak kita jalani. misalnya untuk menjalankan aktiviti sukan air (kayak atau rafting), setiap individu harus mahir dgn bacaan morfologi air (level of water dsb) dan ilmu2 yang berkaitan dengan aktiviti2 tersebut termasuklah mempelajari anatomi raft@kayak, kemahiran2 mengayuh, dan drill2 yang perlu dikuasai sebagai langkah keselamatan. Juga peserta2 seharusnya menjalani aktiviti water confident, mempelajari isyarat2 di air dan sebagainya sebagai langkah berhati2 dan menjamin keselamatan peserta.

mitragyna_speciosa
Ahli Baru
Ahli Baru

Male
Number of posts : 8
Age : 31
Registration date : 2008-11-10

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by sogokualalumpur on Sat 15 Nov 2008, 8:48 am

Banyak kebaikan outdoor sports ni. Selain daripada jatidiri, kita semua diajar mengenai survival dan bagaimana menyelesaikan sesuatu masalah dengan menggunakan kebijaksanaan kita.

sogokualalumpur
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 41
Registration date : 2008-02-17

Back to top Go down

bagus

Post by dudak on Wed 11 Feb 2009, 4:36 pm

samekom,mmg banyak faedah klu kite bergiat dalam outdoor ni.klu kte lihat silibus sains sukan ting4 salah satu kepentingan sains sukan adalah rekreasi.so, byk sukan2 yang kite boleh bergiat bukan sahaja untuk kecemerlangan tp bg penuhkan masa senggang kite. contoh: bkayak,wall climbing, gocart dan banyak lagi r.tp klu korang ade trip nak buat ape2 khususnya outdoor iklankanlah yek.mungkin ade penyertaan. ariossss cheers cheers Shocked Shocked Mad bom

dudak
Ahli Baru
Ahli Baru

Male
Number of posts : 3
Age : 35
Location : SMK Selancar Muadzam Shah
Registration date : 2008-10-17

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by aen_nieyz on Sun 01 Mar 2009, 5:43 pm

ye btul 2...
kalau kat upsi masa sem 1 mmg wajib ambil kursus Pendidikan Luar...
bagus sgt2...sama jgak cam UPM..

aen_nieyz
Ahli Baru
Ahli Baru

Female
Number of posts : 4
Age : 29
Registration date : 2009-03-01

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by talib_long on Sat 07 Mar 2009, 1:38 am

btul tu...selain upsi dan upmn,kat ukm pun ada kursus tersebut...malah para pelajarnya diwajibkan keluar sebanyak 3 kali bg menjalankan aktiviti outdoor sebelum grad...bagus tuh!

talib_long
Ahli Baru
Ahli Baru

Male
Number of posts : 12
Age : 32
Location : bangi.
Registration date : 2009-02-09

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by aen_nieyz on Fri 13 Mar 2009, 12:30 am

huhu...mmg bgus...
best lak 2...mencabar....
byk ilmu tmbahan yg kita dapat...

aen_nieyz
Ahli Baru
Ahli Baru

Female
Number of posts : 4
Age : 29
Registration date : 2009-03-01

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by saidolm on Sat 04 Apr 2009, 11:55 am

Ini salah satu aktiviti outdoor sports UPSI:
http://www.youtube.com/watch?v=8JJxuz8Fl5s

_________________
A banana a day makes the doctor go away!

Problems browsing this forum? Well, read this:
http://sainssukan.forumotion.com/faq.htm

saidolm
Sains Sukan Administrator
Sains Sukan Administrator

Male
Number of posts : 483
Location : Pusat PraUniversiti SMK Putatan Sabah
Registration date : 2008-01-14

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by nora_117 on Fri 24 Apr 2009, 4:16 pm

tahun lepas sek. saya adakan camping sains sukan. memang best la.dpt byk manfaat drpd camping ni. thn ni bacth saya pula ke arrange camping ss sek. saya. kitorang teruja sgt handle camping ni.

nora_117
Ahli Baru
Ahli Baru

Female
Number of posts : 26
Age : 26
Location : larkin
Registration date : 2009-04-24

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by saidolm on Fri 24 Apr 2009, 8:02 pm

nora_117 wrote:tahun lepas sek. saya adakan camping sains sukan. memang best la.dpt byk manfaat drpd camping ni. thn ni bacth saya pula ke arrange camping ss sek. saya. kitorang teruja sgt handle camping ni.



Salam nora...boleh terangkan lebih lanjut mengenai pengelolaan camping tersebut? Laughing

_________________
A banana a day makes the doctor go away!

Problems browsing this forum? Well, read this:
http://sainssukan.forumotion.com/faq.htm

saidolm
Sains Sukan Administrator
Sains Sukan Administrator

Male
Number of posts : 483
Location : Pusat PraUniversiti SMK Putatan Sabah
Registration date : 2008-01-14

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by nora_117 on Sat 25 Apr 2009, 5:53 pm

sebenarnya, setiap thn upper 6 (ss student) akan handle camping ni utk semua pelajar ss form 4,5 dan lower 6. memandangkan thn ni saya upper 6, so saya dan rakan2 akan uruskan camping ni. semua tlh diberikan tugas masing2 utk menjayakan camping ni. doakan supaya camping ni berjalan dgn jayanya.

nora_117
Ahli Baru
Ahli Baru

Female
Number of posts : 26
Age : 26
Location : larkin
Registration date : 2009-04-24

Back to top Go down

Re: Outdoor Sports

Post by Sponsored content Today at 4:34 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum